We hebben geen haast…

Veel van mijn collega-makelaars zullen deze uitspraak herkennen: “We hebben geen haast”. In een gesprek met mensen die hun huis willen verkopen valt hij nogal eens. We hebben geen haast kan betekenen dat het niet per se nodig is om het huis snel verlaten te hebben, maar de kreet past niet bij een goede verkoopstrategie in de huidige markt. Volgens mij heb je als verkoper in een kopersmarkt namelijk per definitie haast!

In de pers lezen we de berichten dat de huizenprijzen nog altijd dalen en er zijn bovendien weinig tekenen dat dat op korte termijn zal veranderen. “We hebben geen haast” wordt nog al te vaak uitgesproken op dezelfde manier als in de voorgaande periode met stijgende prijzen. In een verkopersmarkt heb je inderdaad geen haast, in de tijd die verstrijkt stijgen de prijzen. Dus ook al heb je je vraagprijs te hoog ingezet: jouw vraagprijs wordt ingehaald door de markt en ook al duurt het wat langer, je krijgt uiteindelijk je gelijk.

Ondanks dat iedereen de omkering van de markt ziet en voelt, is het opvallend dat we de zin toch nog steeds zo vaak blijven horen. Weinig mensen lijken in te zien dat nu het omgekeerde geldt: de tijd werkt tegen je. Vanaf de eerste dag dat je woning tegen een zekere prijs te koop staat wordt het gat tussen de werkelijke markt en jouw vraagprijs groter. De markt komt niet naar jouw prijs toe, maar beweegt zich er van af! Combineer dit met het feit dat je met andere verkopers moet concurreren om een klein aantal kopers en je weet dat je met je vraagprijs “op de markt” moet zitten om een kans te maken.

De grootste en beste belangstelling voor een huis dat nieuw op de markt verschijnt vindt plaats in de eerste paar maanden. Daarna ebt de belangstelling weg. In die tijd raakt je huis bovendien “vanzelf” nog slechter geprijsd ten opzichte van de markt, immers jij beweegt niet, maar de markt wel. De kunst is dus niet alleen om met een goede vraagprijs te starten, maar ook om slagvaardig de prijs te verlagen als de markt (door gebrek aan reacties) je vertelt dat de prijs-kwaliteitverhouding van jouw huis niet goed genoeg is om gebeld te worden voor een bezichtiging, laat staan een bod.

Vooral in deze markt geldt dat de eerste klap een daalder waard is. Hoe meer tijd er verstrijkt, hoe slechter het eindresultaat zal zijn. Conclusie: als je wilt verkopen dan heb je haast, als je geen haast hebt dan wil je niet verkopen.

Scroll to top